fbpx

Hur du bäst mappar upp email genom hela kundresan

Mappa upp email genom hela kundresan

Marknadsförare är väl införstådda med den klassiska säljtratten. Tratten förflyttar leads genom säljprocessen med ett slutmål som innefattar genomförande av ett köp, nedladdning eller registrering. Den klassiska säljtratten har börjat suddas ut och istället har man börjat prata om kundens livscykel. Detta tvingar marknadsförare att ta sig tiden att förstå livscykelmarknadsföring och hur du bäst mappar upp email genom hela kundresan. Innan vi hoppar in i de nödvändiga stegen, är det viktigt att få ett grepp om vad marknadsföring genom hela kundresan faktiskt innebär.

Att definiera livscykelmarknadsföring

Livscykelmarknadsföring fungerar väldigt likt den typiska säljtratten. Den största skillnaden är dock att Livscykelmarknadsföring inte har en slutpunkt. Istället fungerar det så att när en lead genomför önskad konvertering börjar det om på nytt. Man upplyser kunden om nya produkter, tjänster och andra nyheter som kommer att resultera i att dem håller sig engagerade. I denna kundresa mall ser man ett typiskt exempel på kundresans olika stadier. 

livscykelmarknadsföring

 

Email och livscykelmarknadsföring är sammanflätat

Livscykelmarknadsföring förlitar sig nästan fullständigt på kommunikationen mellan dig och dina kunder. Medan kommunikation ska förmedlas via varierande kanaler är en av den viktigaste, om inte den viktigaste kanalen email. E-postmarknadsföring har inte bara högst ROI jämfört med andra digitala kanaler, den är också kanalen som föredras vid kommunikation mellan kunder och deras favoritvarumärken.

Hur du bäst mappar upp email genom hela kundresan

Då email är kanalen som konsumenter föredrar vid kommunikation från företag är det väsentligt att företag prioriterar att skicka e-post och Marketing Automation. Marketing Automation är ett verktyg som tillåter dig att sätta upp automatiska e-postutskick, för att reducera manuellt arbete i marknadsteamet och hålla kunderna engagerade. Osäker på hur du bäst kommer igång? Här kommer lite hjälp på traven!

1. Väck potentiella kundens intresse

Första steget i kundresan är att väcka potentiella kundens intresse. Här är målet att försöka övertyga denne att engagera sig med ditt företag. Detta kan vara genom en email sign up, nedladdning eller särskild kampanj. Idén är att få konsumenten tillräckligt intresserad för att dela med sig av information. Framförallt sin e-postadress. Det är genom att samla viktig information om den potentiella kunden som du kommer kunna bygga vidare och skapa en relation, vilket är ett avgörande moment i kundresan.

 

2. Engagemang till övervägande

När du väl har fångat potentiella kundens information är det hög tid att försöka få denne att vidta en åtgärd som att ladda ned något eller att genomföra ett köp. Ett sätt att göra detta på är att skicka ett automatiserat välkomstmail. Här kan du tacka för sign up, vilket inte bara kommer få denne att känna sig uppskattad, utan även väcka en nyfikenhet. Vidare kan du ge ett incitament för att driva potentiella kunden till hemsidan genom exempelvis att inkludera ett rabatterbjudande i ditt introduktionsmail.

Det valda Incitamentet kan vara tillräckligt för att få potentiella kunden att klicka sig till hemsidan, men det är värt att notera att detta inte är en garanti att denne faktiskt kommer att genomföra önskade åtgärd. Studier visar att 98% av konsumenter inte genomför ett köp under första besöket på hemsidan.

 

3. Övervägande till genomförande av köp

Eftersom sannolikheten för ett genomfört köp direkt efter första välkomstmailet inte är så stor, är det en bra idé att uppmuntra till köp genom att påminna läsaren att något bra väntar på dem. Här kan det vara smart att skicka ett Cart abandonment mail (om de tittat på en särskild produkt på hemsidan) eller att skicka några uppföljningsmail i en välkomstslinga.

få kund att genomföra köp

 

4. Från ett köp till upprepade köp

Om du har kommit såhär långt i kundresan – grattis! Du har officiellt gjort en potentiell kund till en kund. Medan den traditionella säljtratten hade tagit slut här, tar livscyckelmarknadsföring det till nya steg och fortsätter som en cykel. När en kund har genomfört ett köp ska du alltid skicka ett “tack” meddelande. Överväg att inkludera ett automatiserat och välutformat transaktionellt mail. Psst! Du vet väl även om att transaktionella mail har häpnadsväckande öppningsgrad? Och att du genom att lägga lite extra krut på design eller genom att inkludera produktrekommendationer – baserat på det köp som precis gjordes, kan öka din försäljning?

få kunden att genomföra flera köp

 

5. Upprepade köp till ambassadör

Efter kunden har genomfört upprepade köp och du har vårdat kundrelationen till den grad att kunden har blivit en lojal kund, så är det dags att göra kunden till en varumärkesambassadör. Här är det utmärkt att be om feedback i form av att be denne fylla i ett formulär eller att betygsätta genomförda köp/produkter. Det här visar att du genuint bryr dig om kundens upplevelse med ditt varumärke. Ett annat exempel på marknadsföring i det här steget är att be kunden sprida ordet vidare till sina nära och kära.

 

6. Resan tar inte slut här - Du måste fortsätta vårda dina kunder

De flesta företag känner till att det kostar mer att anskaffa nya kunder än att behålla befintliga. Så att vårda kunderna genom att löpande kommunicera relevanta uppdateringar och erbjudanden håller du engagemanget uppe. Exempel på löpande kommunikation kan vara anpassade nyhetsbrev med en skräddarsydd nyhetsfeed, produktuppdateringar, högtidsbaserad kommunikation och Back in stock mail.

7. Aktivera inaktiva kunder och förhindra att förlora dem

Det är alltid en bra idé att försöka aktivera kunder som inte visat engagemang innan de avfärdas från din mottagarlista. Det kan du göra genom att analysera tidigare köpbeteende och engagemang. Försök med specifika satsningar för att uppmuntra till aktivitet. Denna kommunikation kallas för Win back mail. Genom att ha en väl uttänkt kommunikationsplan och genom personaliserade budskap minskar chansen att kunden förlorar intresset.

Sammanfattningsvis:

Att definiera livscykelmarknadsföring och mappa upp email genom dina kundresor behöver inte vara så komplext som det kan verka. Ha följande i åtanke och prioritera att lägga krut på att skapa riktigt bra e-postmarknadsföring steg för steg:

 • Engagera en potentiell kund
 • Fånga upp relevant information
 • Uppmuntra till aktivitet
 • Följ upp när konvertering väl är genomförd
 • Se till att det blir fler köp med hjälp av smart kommunikation
 • Sikta på att få varumärkesambassadörer
 • Ligg steget före och uppmärksamma minskad aktivitet och vänd kunden

Läs även inlägget om bästa tiden att skicka e-post på och vad det säger om dina kunder. Har du ännu inte ett Rule konto och vill komma igång med digital kommunikation? Kom igång med Rule redan idag, helt kostnadsfritt på obegränsad tid.

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
RCS meddelanden

RCS meddelande – Allt du behöver veta

Ryktet säger att Apple förväntas snart lansera stöd för RCS (Rich Communication Services) i sin nya iOS-uppdatering, vilket innebär en betydande utveckling inom mobilkommunikation. RCS ...
Read More
kundresan

Vad är kundresan?

Kundresan, eller ”customer journey” på engelska, är den process som en kund går igenom från första kontakt med ett företag eller en produkt till dess ...
Read More
segment

Effektiv kundsegmentering – så definierar du ditt kundsegment

I dag är kundsegmentering ett oumbärligt verktyg för företag som vill optimera sina marknadsföringsstrategier och förbättra kundupplevelsen. Genom att förstå och analysera olika kundsegment kan ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.