fbpx

Vi grattar alla emojis som fyller 20 år

På 20 år har en ensamt leende gul figur fått tusentals fränder som säger mer än miljoner ord, vi pratar självklart om emojin. Vi skriver 2019 och firar att vårt favoritbildspråk har funnits i två decennier. Emojin fortsätter utvecklas och det tillkommer ständigt nya nivåer av denna basala – men ack så effektfulla – kommunikation.

Redan neandertalarna pratade med bilder

Hur lång tid tog det för våra förfäder i släktet Homo Sapiens att börja kommunicera med varandra? Förmodligen fanns ett slags kommunikation redan från start; rörelser, ljud, blickar. Men vad skedde i och med att de ville överbrygga eventuella oklarheter med stöd av ett skriftligt språk? Det finns fynd som gjorts från Neandertalarnas tid – för över 100.000 år sedan – som faktiskt visar att redan detta släkte började kommunicera med färg och form.

Så därför känns det lite extra högtidligt nu när emojin fyller 20. Det är ett urgammalt och på samma gång fräscht sätt att kommunicera. Här hittar du nya emojis anno 2019!

 

emojis fyller 20 år

 

Emojis utan standard

För dig som använder emojis i mail och SMS finns det däremot vissa saker att tänka på. Det saknas exempelvis en standard som garanterar att den emoji du skickar iväg ser likadan ut när mottagaren öppnar sitt meddelande. Tänk dig att du skickar ett A och mottagaren ser ett Ä – då kanske budskapet inte känns lika relevant som du tänkt dig. Du som funderar på att skicka emojis via SMS bör också fundera lite innan du gör det. En emoji kan nämligen leda till att ditt SMS innehåller många fler tecken än du har planerat. Exempelvis kan ett enda emoji-tecken motsvara 100 “vanliga” tecken i ett SMS.

 

Kanske skapar vi nya dimensioner!

Att kommunicera med bilder har använts även tidigare i modern tid. När läkarorganisationer och medicinföretag arbetade i utvecklingsländer, där olika språk talades, valde de ibland att kommunicera budskapen i form av enkla animerade plakat. Och kanske är det på samma sätt emojis nu kan fungera: som en dörröppnare mellan folk som är på helt skilda sidor i sina samtal – kanske kan emoji bilder lösa de problem som talade missförstånd leder till!

För den kritiske är emojis ytterligare ett steg mot snuttifiering och bristande schatteringar i vår kommunikation. Men i den bästa av världar hjälper en avväpnande bild till att öka budskapens tyngd och betydelse.

Grattis!

Hur brukar du använda emojier (ja, det heter faktiskt så enligt svenska grammatiska regler – men vi använder emojis i våra texter ovan för klickbarhetens skull) i ditt vardagsliv? Och hur gör du i din yrkesroll? Ser du dessa emoji bilder som något seriöst eller som ett tecken på ytlighet? Hör gärna av dig till oss på Rule och berätta dina egna historier och erfarenheter om lyckade eller misslyckade emojiorgier. Läs även inlägget emoji bilder – därför bör du använda dem i din marknadsföring för att bredda din kunskaper om emojis.

Behöver du hjälp att komma igång med din digitala kommunikation? Kontakta oss så hjälper vi dig! 

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
TikTok ads manager

Kickstarta din framgång på TikTok: En komplett guide till effektiv TikTok-annonsering

Välkommen till världen av TikTok annonsering! TikTok har snabbt blivit en av de mest inflytelserika plattformarna för digital marknadsföring, tack vare sin dynamiska natur och ...
Read More
Rule

END OF AN ERA – Vi stänger ner klassiska Rule

Sedan grundandet 2007 har Rule vuxit till ett av Nordens ledande Martech-företag, känt för sin förmåga att hjälpa kunder leverera personaliserade kundupplevelser och förbättra ROI ...
Read More
marknadsföring betyder

Vad är marknadsföring & varför är det viktigt?

Marknadsföring är en term vi ofta stöter på, men vad betyder marknadsföring egentligen? Och varför är det en avgörande faktor för företags framgång? I detta ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

  • Pre-made templates and free emails
  • Try our features in your own pace
  • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

  • Färdiga mallar och gratis mailutskick
  • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
  • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.