fbpx

Psykologin bakom färg i e-postmarknadsföring

Vi inser alla att färg kan ha olika effekter på vårt humör och är något som marknadsförare har använt sig av sedan yrket började. I detta inlägg kommer vi att undersöka färg och dess psykologiska koppling samt hur färg påverkar mottagaren och till och med leveransbarheten av dina mail.

Vad som fångar mottagarens uppmärksamhet när de öppnar ett e-postmeddelande är inte texten, utan de visuella elementen. Exempel på sådana är färg, design och bilder. Det är speciellt färgvalen och kombinationen av färger som kan väcka intresse eller, omvänt, klippa det vid roten, om kombinationen av färger inte fungerar bra.

För att hjälpa dig med din e-postmarknadsföringsstrategi och för att du ska använda de perfekta färgkombinationerna för att uppnå dina mål har vi förberett lite bilder med exempel på riktiga e-postmeddelanden och de meddelanden samt känslor som varje färg överför till mottagaren.

Röd-energi

Framkallar starka känslor och kickar igång våra adrenalinnivåer. Väcker hunger och skapar en känsla av brådska. Vi associerar också denna färg med passion och romantik.

röd - färg i e-postmarknadsföring

Gul-kul!

Gul är känt för att vara stimulerande, glatt och upplyftande. Det används ofta för att stimulera spontana köpare. Det är också den mest upplysande färgen så vid hög användning kan det kan vara ansträngande för ögat.

gul

Blått-förtroende

Skapar en känsla av att något är lugnt och pålitligt när det kommer till att bygga relationer, speciellt i marknadsföring. Förknippat med lojalitet. Det är den mest använda färgen bland lite mer konservativa varumärken.

Grönt-tillväxt

Representerar natur, tillväxt och avslappning. Triggar en känsla av harmoni och balans i hjärnan. Förmedlar en viss känsla av brådska när det kommer till beslutstagande. Ur ett affärsperspektiv på grund av ”$” symbolen kan vi också se sambandet mellan grönt och pengar.

grön - färg i e-postmarknadsföring

Lila-kreativitet

Är oftast förknippat med rikedom och vishet. Färgen stimulerar också den delen av hjärnan som ansvarar över problemlösning och kreativitet. Tros öka din fantasi, ta bort upplevda hinder, lugna konfrontationer och uppmuntra lärandet av nya saker

lila

Svart-elegans

Representerar makt, auktoritet, elegans och stabilitet. Har dock en viss koppling till ondska och döden. Svart kan vara en kraftfull nyans att använda, om den används i rätt mängd, till rätt publik.

Vit-renlighet

Symboliserar att något är rent, tryggt och säkert. Representerar ny början, ett blankt blad och stimulerar nya idéer. Då vit ger låg stimulans för sinnena kan överanvändning av det uppfattas som kallt och tråkigt.

färg i e-postmarknadsföring - vit

Att tänka på vid användning av färg i e-postmarknadsföring

När man överväger användning av vissa färger i e-postkampanjer är det första som måste övervägas dess anslutning till varumärket. Att behålla varumärkets integritet är det viktigaste, efter det kan man börja tänka på signalen och stämningen som färgerna kommer att förmedla till publiken. Efter att ha övervägt din målgrupp är nästa steg att tänka på konvertering. Vilka färger kommer bjuda in till att vidta specifika åtgärder?

Det man måste lära sig är att även om man gör en viss forskning, bör man alltid testa sina kampanjer. Varje kund är annorlunda och deras svar på varje färg kan variera beroende på olika orsaker som humör, läge, enhet, val av färgkombination och så mycket mer.

Användning av färg och dess påverkan på leveransbarheten

Som du kanske vet, finns det en mängd nyckelfraser som internetleverantörer inte gillar, vilket innebär att om dessa fraser används, är det mycket troligt att e-postmeddelandet går direkt till spam. 

Tyvärr avslöjar ISPs (internet service providers) inte exakt vad som utlöser spamfilter, men genom samma samarbetsinsats för att ta reda på vilka ord som utlöser de och vilken text till bildförhållande vi ska använda oss av, har vi kommit att förstå att omfattande användning av röda texter är en bidragande faktor till att mail hamnar i spam.

Rött är känt som en ”skrikig färg”, så omfattande användning av det inom text eller bakgrund betyder vanligtvis att vi verkligen försöker få mottagarens uppmärksamhet. Samma princip används för versaler, stora texter och symboler som utropstecken. De flesta SPAM-filter arbetar med ett poängsystem. Var och en av de nämnda attributen ovan har ett max poäng. Ju högre ditt totala poäng är, desto mer sannolikt är det att dina mail hamnar i SPAM.

Några sista funderingar angående färg i e-postmarknadsföring

Psykologin bakom färg i e-postmarknadsföring kan hanteras från olika vinklar. Nästa gång du utformar din e-postkampanj kan du tänka på dessa punkter:

 • Kompletterar min färgkombination av text, bilder och bakgrund mitt varumärke?
 • Har jag överdrivit med ”skrikiga” färger?
 • Har jag använt mig av alldeles för lite färg?
 • Vilket humör försöker jag skapa med detta meddelande och val av färger?
 • Har jag skapat ett A/B test?

 

Testa vår plattform gratis i 30 dagar och upptäck hur smidigt det är att komma igång med smart kommunikation.

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
omnireach

Rule öppnar fler kommunikationskanaler för dig

Hos Rule är vi alltid på jakt efter nya sätt att förbättra och utvidga de tjänster vi erbjuder i vår plattform. Vi är därför stolta ...
Read More
Morsdag

Kreativa och framgångsrika marknadsföringstips inför mors dag

Visst har du inte glömt bort att mors dag börjar närma sig? Dagen då vi får överösa våra mammor med kärlek, gester och presenter. Det ...
Read More
Linkin.io blogginlägg (2)

En guide till effektiva SMS-strategier och bästa praxis med Rule

I dag är effektiva marknadsföringsstrategier avgörande för varumärken som vill nå ut till sina kunder. Medan e-post och sociala medier har varit go-to-kanaler, förblir SMS-marknadsföring ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.