fbpx

E-barometern 2018 visar på ökad näthandel

Ju fler som använder sig av e-handel, desto högre är kraven på ett fungerande infrastruktur när det kommer till logistik, miljötänk och juridik. Och inte minst den del där Rule är din perfekta partner: digital kommunikation!

Näthandeln har tagit över all tillväxt

HUI, PostNord och Svensk digital Handel publicerar e-barometern en gång per kvartal. Underlaget bygger på ett urval av cirka 1 500 företag med försäljning över internet och kompletteras med en konsumentundersökning riktad till 1 000 konsumenter.

Att använda ett flexibelt och teknologiskt välutvecklat system som Rule – när det handlar om att nå kunderna på rätt segmenterat sätt och med hjälp av kvalitativa integrationer till CRM- och logistiksystem – kan vara avgörande för den organisation eller företag som vill lyckas online. Och detta oavsett vilken bransch man agerar inom.

I sammanställningen för 2018 visade e-barometern att näthandeln har tagit över all tillväxt inom handeln. De som ligger sämst till är de fysiska butikerna vilket torde märkas ännu mer för gemene man den närmaste framtiden. Butiker som läggs ner, längre kö i små trånga paketutlämningskiosker och färre medmänniskor i rörelse i tidigare fullspäckade köpcentrum.

Mat och inredning växer mest just nu

På förra årets barometer är Mat den stora vinnaren, plus 27 %. Minst växer en av de mest mogna branscherna: böcker på nätet: plus 6%.

Svenskarna handlade för  77 miljarder på nätet under 2018. Det motsvarar en uppgång på 15%. Efter maten ligger, som god tvåa, inredning och på tredje plats kommer sport. Den kategori som säljer mest är fortfarande hemelektronik.

E-handeln inom mat drivs av aktörer utan egna butikskedjor, som Mathem och Mat.se, men Ica.se har kommit igång på allvar och sett till att driva på tillväxten ytterligare.

Ikea och H&M Home storsatsar och om det är orsaken till att inredning växer näst mest – eller som en följd av tillväxten – är oklart.

Enligt barometern är det stor skillnad på branschernas mognad. Varannan bok når oss numera genom nätförsäljning och en tredjedel av hemelektroniken. Men bara 2% av maten.

E-barometern i sammanfattning:

 •  E-handeln ökade med 15 procent under helåret 2018.
 • E-handeln omsatte 77 miljarder kronor under 2018, vilket betyder att e-handeln nu står för 9,8 procent av den totala detaljhandeln.
 • Två av tre svenska konsumenter angav under 2018 att de handlade på nätet under en genomsnittlig månad. Under året handlade de svenska e-handelskonsumenterna i snitt för 2 060 kronor per månad på nätet. 
 • De mest e-handlade varorna per månad under året var kläder och skor (39 procent), skönhet och hälsoprodukter (32 procent) samt mediaprodukter (27 procent).
 • Stockholms län toppar den regionala listan över vilka som e-handlar mest med en e-handlande andel på 69 procent och 2200 kr per person och månad.

Läs även summering e-barometern 2016. Undrar du hur du kan använda Rule för att stärka din digitala kommunikation ytterligare? Genom en närvaro på webben och uppföljning med starka e-postkampanjer, SMS-påminnelser och välbalanserade automationer har du alla förutsättningar att lyckas. Kontakta gärna sales@rule.se för att få fler tips om hur du ska hamna högt upp i e-barometern nästa gång!

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
omnireach

Rule öppnar fler kommunikationskanaler för dig

Hos Rule är vi alltid på jakt efter nya sätt att förbättra och utvidga de tjänster vi erbjuder i vår plattform. Vi är därför stolta ...
Read More
Morsdag

Kreativa och framgångsrika marknadsföringstips inför mors dag

Visst har du inte glömt bort att mors dag börjar närma sig? Dagen då vi får överösa våra mammor med kärlek, gester och presenter. Det ...
Read More
Linkin.io blogginlägg (2)

En guide till effektiva SMS-strategier och bästa praxis med Rule

I dag är effektiva marknadsföringsstrategier avgörande för varumärken som vill nå ut till sina kunder. Medan e-post och sociala medier har varit go-to-kanaler, förblir SMS-marknadsföring ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.