fbpx

Förenkla din kundrelation med mobilkommunikation

Detta är ett gästinlägg av LINK Mobility.

Undrar du när det är rätt tillfälle att använda SMS? Svaret är – när du vill nå kunden snabbt och direkt. Med mobilkommunikation har du flera kommunikationskanaler som gör att du kan nå din kund direkt, med största säkerhet kommer de läsa ditt meddelande inom några minuter. Vi förklarar hur du kan nyttja SMS utskick för att maximera och effektivisera din kundkommunikation.

Hur ska du använda SMS?

Oavsett vad du har för behov och nuvarande ”pain points” med er kommunikation, så skulle vi säga att SMS-utskick lämpar sig bra för flera olika ändamål. Det som däremot är viktigt att komma ihåg är att dina mottagare kommer få meddelandet snabbt. 

När du vill öka försäljningssiffrorna för en viss kampanj, öka engagemanget i er kundklubb eller påminna om ett nytt sortiment eller påfylld vara funkar SMS perfekt. Och det är nog också det många tänker på när det kommer till just SMS-kommunikation.

Med hur kan det annars användas då? Det fina med SMS är att du egentligen kan skapa det du vill, bara fantasin sätter gränser. Vitsen med ett SMS är att kort och koncist informera och uppmana till en reaktion hos mottagaren. Det är enkelt för dina kunder att snabbt ta sig till och förstå ditt meddelande, och agera därefter.  Framför allt när du inkluderar en tydlig call to action!  

sms

För att göra det enkelt har vi listat några utmaningar som vi vet att flera företag har, och hur SMS skulle kunna hjälpa dig framåt. Häng med!

Vill du få en personligare kontakt med nya och befintliga kunder?

Många verkar tänka att SMS främst används som ett massutskicksverktyg när ett varumärke snabbt vill upplysa om en kampanj, men det finns så mycket mer att göra för att dina mottagare ska känna sig utvalda och personligt bemötta.

Personalisera innehållet! Använd exempelvis individuella parametrar (såsom tilltalsnamn, kundens köphistorik eller en personlig rabattkod) för att få en personlig touch i era SMS.

Segmentering är a och o. Du har säkert redan stenkoll på segmentering, men vi tycker alltid att det är värt att trycka på lite extra. Framför allt då SMS är ett utmärkt verktyg att samla in mer kunddata från dina kunder för att nyttja i framtida utskick. Skapa en QR-kod eller ett kodord kopplat till ett kortnummer för dina kunder (och visa exempelvis i dina fysiska butiker eller på din hemsida), som triggar ett SMS. I SMS:et kan du inkludera en länk för att göra det enklare för nya kunder att bli medlem i din kundklubb och för existerande att uppdatera deras uppgifter. 

Och var inte rädd för att ställa flera frågor när du ändå rekryterar nya medlemmar. Fråga vad de är intresserade av, hur de vill att du kommunicerar med dem framöver och vad du kan göra för att göra dem så nöjda som möjligt. Att vara lyhörda och samla in data korrekt gör dig till en vinnare framöver!

Och hur är det med GDPR vid SMS-kommunikation?

Bra fråga! När det gäller marknadsföring via SMS så behöver du ha mottagarnas medgivande. Dagens digitala samhälle sätter allt mer press på företag att kunna möta den enskilda kunden i kanalen den använder och på det sätt den vill. Enklast är därför att samla in medgivanden i samband med exempelvis rekrytering av nya kundmedlemmar (likt det vi nämnt ovan) och när du skickar ut kundundersökningar. 

När du väl fått kundens medgivande så ska du se till att det är relevant innehåll som når den. Du har fått kundens förtroende att skicka SMS – se till att det är rätt innehåll till rätt person! Ta del av den data du har idag och skicka ut de SMS-kampanjer du tänker är bäst för mottagaren. Och var inte rädda för att be om feedback efteråt, ett enkelt ”Uppskattar du de erbjudanden du får av oss, eller finns det något vi kan förbättra?” kan göra under för att ge er en ’nudge’ i rätt riktning. 

Fortfarande inte helt hundra på vad SMS kan göra för dig?

Då har vi samlat ihop lite enkel statistik som förhoppningsvis får dig såld på SMS! Men vi vill även passa på med en brasklapp – vi är väl medvetna om att all kommunikation inte lämpar sig för SMS, och vi tycker inte heller att företag bara ska fokusera på en kommunikationskanal. Konsumenter idag förväntar sig att företag ska kunna erbjuda kommunikation i flera olika kanaler, vi vill främst visa hur SMS kan hjälpa er framåt idag och vad det kan innebära att komplettera er kommunikation med just SMS.

90% av alla SMS öppnas inom 3 minuter. Det du skickar ut kommer därför tas emot och läsas snabbt efter utskick, så se till att det du informerar om är något din mottagare kan agera på direkt (exempelvis att kampanjkoden du skickar ut är redo att användas direkt på er hemsida eller i en fysisk butik).

75% av konsumenterna vill ha erbjudanden skickade via SMS. Testa exempelvis att skicka samma kampanj via både mejl och SMS, och vi kan nästan garantera att du kommer få både snabbare och bättre resultat hos de som fått ett SMS.  

Det tar i snitt 90 sekunder för en person att svara på ett SMS, men hela 90 minuter när det kommer till mejl. Vill du få snabb feedback, exempelvis NPS-undersökning, är det här kanalen för dig. 

sms

Kommande trender

Som vi redan nämnt så kommer de stora vinnarna vara de företag som gör det möjligt för konsumenterna att själva välja hur och vart de vill ta emot meddelanden. Konsumenter kommer helt enkelt förvänta sig att kunna skräddarsy sin kommunikation med företag och varumärken! 

Rent konkret innebär det att företag ska kunna erbjuda kommunikation i flera kanaler. En konsument kanske vill ha leveransbesked i en kanal, men erbjudanden i en annan. Det gäller åter igen att samla in data från dina kunder, och det är något du kan påbörja redan nu – skicka exempelvis ut en kundundersökning med fokus på hur dina kunder vill kommunicera, shoppa och interagera med ditt varumärke framöver. Då vet du hur och vart dina konsumenter förväntar sig att ditt varumärke ska finnas inom kort. 

Det är även ett utmärkt sätt att marknadsföra dig framöver! Det ger dig en stark unique selling point jämfört med dina konkurrenter när du är redo att möta konsumenter i flera kanaler (utan att tumma på kvalitén), på det sätt de vill. 

Vilka kanaler ska företag satsa på?

Vi börjar med den kanalen som räknas växa snabbast de kommande åren – RCS. RCS står för Rich Communication Services och är lösningen som Google rullade ut för några år sedan. Den förväntas öka till 3,9 miljarder användare 2025 (och då förväntas världsbefolkningen vara 8,1 miljarder) enligt Juniper Research. 

Med det sagt är det helt klart en viktig kanal framåt. Dessutom stöds den av operatörer, och det behövs därför ingen specifik app för att konsumenter ska ta emot meddelanden. Här kan du skicka bilder, videos, textmeddelanden utan begränsningar, undersökningar och en massa annat. Dessutom kan du ha dialog med kunderna vilket är perfekt för dig som vill minska antalet inkommande samtal och ändå förbättra din kundsupport avsevärt!

Om vi utgår från Sverige så ser vi att Facebook Messenger är den som får ett allt större inflytande. Messengar har en stark och bred användargrupp i Norden, USA och Australien på omkring 1,3 miljarder användare. Sysslar du med Facebook-annonser redan idag? Då kan du även koppla samman annonserna med ert Messengerkonto för att snabbare hjälpa kunder! Det här är appen för dig som vill kunna skicka kampanjer, snabba notiser och utveckla er kundsupport. 

WhatsApp är snäppet större om vi ser till antalet användare, 2 miljarder globala användare idag. Det här är appen för dig som vill effektivisera kundsupporten eller skicka ut snabba notiser och påminnelser. Tyvärr är det inte möjligt att skicka ut rena kampanjer, men vi tror starkt på att exempelvis logistik- och reseföretag kommer vinna mycket på att inkludera WhatsApp framöver. 

Vi vet att det finns flera stora appar och meddelandetjänster där ute, men det vi främst vill lyfta är att vissa är bättre lämpade för vissa ändamål. Tanken är inte att en kanal ska ta över all er kommunikation, utan att du ska kunna möta dina kunder i de kanaler de använder (och på det sätt som är möjligt). I vissa kan du maxa dina försäljningssiffror, och i andra kan du passa på att förbättra er kundsupport och få lojalare kunder. Vad som skulle fungera bäst för just ditt företag är helt upp till vad dina konsumenter vill ha och vad du vill kommunicera! 

LINK Mobility hjälper företag att nå ut snabbare och effektivare till sina kunder med hjälp av mobilkommunikation. Rule och LINK hade ett webbinarium i slutet av 2020 med fokus på hur företag kan komma igång med SMS. Missade du det? Ingen fara, du kan ta del av hela videon här

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
omnireach

Rule öppnar fler kommunikationskanaler för dig

Hos Rule är vi alltid på jakt efter nya sätt att förbättra och utvidga de tjänster vi erbjuder i vår plattform. Vi är därför stolta ...
Read More
Morsdag

Kreativa och framgångsrika marknadsföringstips inför mors dag

Visst har du inte glömt bort att mors dag börjar närma sig? Dagen då vi får överösa våra mammor med kärlek, gester och presenter. Det ...
Read More
Linkin.io blogginlägg (2)

En guide till effektiva SMS-strategier och bästa praxis med Rule

I dag är effektiva marknadsföringsstrategier avgörande för varumärken som vill nå ut till sina kunder. Medan e-post och sociala medier har varit go-to-kanaler, förblir SMS-marknadsföring ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

  • Pre-made templates and free emails
  • Try our features in your own pace
  • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

  • Färdiga mallar och gratis mailutskick
  • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
  • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.