fbpx

Inför Black Friday, del 1: Vi tittar på förra årets resultat

Den amerikanska shoppingdagen Black Friday, där handeln tävlar om att sätta så låga priser som möjligt, växer lavinartat runt om i världen. Den har på många håll ersatt delar av eller hela julshoppingen. Förra året ökade inköpen inom e-handeln med 14 procent och omsättningen med 20 procent, enligt nätbetalningsföretaget Dibs.

Kort sammanfattning om Black Friday

 • Black Friday är en relativt ny företeelse i Sverige som fortsätter att växa.
 • Köpfesten har slagit igenom mer bland yngre än bland äldre.
 • Majoriteten av handlarna känner till högtiden och drygt var tredje handlare planerar att göra någon särskild kampanj i samband med högtiden.
 • I USA anses Black Friday utgöra startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa samma mönster. Över hälften av de som tänker handla under denna köpfest planerar att köpa julklappar.

 

Black Friday - på frammarsch i Sverige

Förra Black Friday visade på nya rekord och aldrig någonsin förr har det handlats så mycket på nätet under ett dygn. Var tredje svensk fyndade varor fredagen 24 november 2017 för sammanlagt 5,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 46 procent jämfört med året innan. Detta framgår från en undersökning genomförd av Postnord.

Hälften av alla som konsumerade gjorde samtliga sina inköp på internet. Totalt spenderades det i snitt 2 290 kronor per handlande person och de mest populära varorna var kläder och hemelektronik.

Black Friday ses som startskottet på julhandeln, och rean sprider sig över hela veckan. Men det är inte bara julklappar som införskaffas: 58 procent av konsumenterna handlade enbart varor till sig själv, medan 11 procent enbart köpte julklappar (25 procent handlade både julklappar och varor till sig själv).

shopping-cart-loader-icon

 

Lite mer fakta från undersökningen

 • Under Black Friday-dygnet (24 november 2017) handlade svenskarna prisnedsatta varor för 5,3 miljarder, vilket är cirka 1,7 miljarder mer än året innan.
 • 95 procent av Sveriges befolkning uppmärksammade att det var Black Friday fredagen 24 november.
 • 33 procent (40 % 2016) av de som handlade under dagen gjorde det enbart i fysiska butiker, 52 procent (46 % 2016) handlade enbart på nätet och 15 procent (14 % 2016) både i fysiska butiker och på internet.
 • De varor som flest handlade på rea under Black Friday var kläder (41 %), hemelektronik (32 %), skönhet/hälsa (20 %) och media (19 %).

Undersökningen genomfördes av Kantar SIFO bland ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning mellan 18-79 år. Antal respondenter uppgick till 1 475 och undersökningen genomfördes med Kantar SIFO:s webbpanel.

Internationella resultat

Enligt Akamais State of Online Retail Performance report, Black Friday och Cyber Monday 2017, var inte bara onlineshopping populärt i USA, men också internationellt. Under de två dagarna 2017 var webbplatsomsättningen betydligt högre än året innan i bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien. I Storbritannien exempelvis såg man en kraftig ökning med 42 procent (årlig konverteringsgrad) på Black Friday och 35 procent ökning på Cyber Monday jämfört med samma köpdagar året innan.

Rekordförsäljning i USA:

 • Enligt Adobe Analytics, som mätt transaktionerna hos de 100 största online-återförsäljarna, nådde online-inköp i USA ett rekord på 7,9 miljarder dollar på Black Friday och Thanksgiving, vilket var en ökning på 17,9% från året innan. Mobil var den digitala plattformen som föredrogs med 40% av onlineinköpen på Black Friday genomförda på mobiltelefoner.

Mobil slår skrivbord när det gäller trafik

 • På bara ett år har mobila enheter gjort ett massivt hopp och vinner över skrivbord när det gäller att driva in webbplatsstrafik.
 • Detta kanske inte är så häpnadsväckande då många konsumenter använder mobila enheter för att undersöka innan de genomför ett köp. Det som är intressant är att intäkterna förra året som drevs från mobil matchar intäkterna som drevs från skrivbord på Black Friday.
 • Vi kan detta år förvänta oss att mobila enheter övertar skrivbordet på Black Friday. Se därför till att dina strategier skräddarsys på lämpligt sätt.

I del 2 listar vi sju viktiga tips kring hur du kan vässa dina Black Friday-förberedelser i Rule.

Kom igång med Rule redan idag, helt kostnadsfritt på obegränsad tid. 

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
omnireach

Rule öppnar fler kommunikationskanaler för dig

Hos Rule är vi alltid på jakt efter nya sätt att förbättra och utvidga de tjänster vi erbjuder i vår plattform. Vi är därför stolta ...
Read More
Morsdag

Kreativa och framgångsrika marknadsföringstips inför mors dag

Visst har du inte glömt bort att mors dag börjar närma sig? Dagen då vi får överösa våra mammor med kärlek, gester och presenter. Det ...
Read More
Linkin.io blogginlägg (2)

En guide till effektiva SMS-strategier och bästa praxis med Rule

I dag är effektiva marknadsföringsstrategier avgörande för varumärken som vill nå ut till sina kunder. Medan e-post och sociala medier har varit go-to-kanaler, förblir SMS-marknadsföring ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.