Hyper-personalisering: nästa våg av personalisering

Personalisering i digital marknadsföring har utvecklats. Konstanta förbättringar görs för att förstärka och optimera personalisering. De senaste åren har nästa våg av personalisering artat sig i form av “hyper-personalisering”.

Oavsett om du är intresserad av att ta din personaliseringstrategi till en ny och högre nivå eller endast är nyfiken på vad hyper-personalisering är, så delar det här inlägget med sig av insikter som kan appliceras på din nuvarande digitala strategi. Så låt oss dyka in i nästa våg av personalisering.

Hyper-personalisering är processen att engagera sig med individuella användare med hjälp av avancerade kundinsikter, från beteende och realtid-data. I simpel term, så tar det personaliseringstekniker och strategier ytterligare ett steg framåt. 

De flesta företag är idag medvetna om kraften av att använda sig av personalisering. Kunder idag uppmärksammar företagskommunikation om den är personligt adresserad med exempelvis deras namn eller födelsedag. Men det är där personalisering begränsas. För att kunna engagera sig med kunder på en djupare nivå behöver företag börja skapa och leverera hyper-personaliserade marknadskampanjer.

hyper-personalisering

 

Personalisering vs. hyper-personalisering

Hyper-personalisering innebär att företag är mer involverade i kundbeteenden, tekniken är mer komplex och mer effektiv än personalisering. Det finns en markant skillnad mellan personalisering och hyper-personalisering:

Personalisering är begränsat till att exempelvis adressera kunder med deras förnamn i en push-notifikation eller i ämnesraden av en e-postkampanj. Medan hyper-personalisering utnyttjar användarspecifik data för att gå ett steg längre i pricksäker-kommunikation. Detta möjliggör mer kontextuell kommunikation och ökar chansen till högre konvertering. Baserat på användares interaktion med dessa kampanjer, kan företag identifiera subtila detaljer om kunden som traditionell personalisering och kundprofilering missar att fånga upp.

Hyper-personalisering hjälper dig att leverera högst-relevant och personaliserade budskap såsom personanpassade produkter/tjänster, rabatter, erbjudanden och strategiskt innehåll. Budskapen är levererade till rätt kund, vid rätt tillfälle, med rätt innehåll, genom rätt kanal.

Exempel på hyper-personalisering

Varumärken som Amazon, Starbucks och Spotify använder sig av prediktiv personalisering, med AI och maskininlärning som grund för deras individuella rekommendationsmotorer som oftast jobbar automatiskt via ett Marketing Automation verktyg. Lås oss titta lite på hur de enskilda varumärkena använder sig av hyper-personalisering.

Amazon

Över 35% av Amazon’s konvertering kommer ifrån deras utvecklade rekommendationsmotor. Amazon skapar en unik, hyper-personaliserad upplevelse för varje kund. Mailet nedan skickades till en användare som sökt efter ‘Olive green running shoes’, men sedan avbrutit sökningen utan att köpa:

Amazon hyper-personalisering

Medan många “vanliga” personaliserade email inkluderar mottagarens namn, tar detta mail personalisering ett steg längre. Amazon har tillgång till en stor mängd datapunkter som inkluderar (men är inte begränsade till) följande:

 • Sökningar
 • Tid spenderad vid sökning
 • Tidigare köphistoria
 • Kategorier som surfats
 • Genomsnittlig spenderingssumma

Genom att använda sig av viktig information kan Amazon skapa användarprofiler och skapa högst-relevanta email som i det här fallet betonar ‘Olive green Puma shoes’ (Denna kund hade tidigare köpt Puma-skor.)

Starbucks

Starbucks har utvecklat sin personaliseringstrategi med användandet av AI och realtid-data för att skicka hundratals varianter av hyper-personaliserade meddelanden. Varje erbjudande är unikt för den specifika användarens preferenser, baserat på tidigare uppvisad aktivitet i appen.

starbucks lojalitet

Starbucks engagerar även sina lojalitetsmedlemmar med personaliserade spel i e-post och mobil. De informerar mobil appanvändare om närliggande affärer som accepterar mobil beställ-och betala möjligheten. Resultat från kampanjen inkluderar bland annat att 24% av totala transaktioner kommer från mobilappen.

Spotify

Spotify implementerar hyper-personalisering i deras marknadsstrategi genom ‘Discover weekly’ funktionen. Funktionen tar hänsyn till individuella musikval, analyserar uppvisade preferenser från användare som lyssnar på samma låtar och skapar upp en högt-personaliserad musiklista för varje användare.

spotify discover weekly personalisation

Spotify har även en Live-konsert funktion, som skickar mail om live events tillsammans med möjligheten att köpa biljetter. Funktionen är personaliserad baserat på individuella musikpreferenser.

Därför är hyper-personalisering en vinnande strategi

 • Flera nyare undersökningar visar att en majoritet anser att det är okej för varumärken att använda deras data för att anpassa erbjudanden, så länge det är relevant.
 • Komplexa algoritmer kan analysera all data för att skapa en bättre inblick i kunden och därefter anpassa erbjudanden. Jämfört med massmarknadsföring har ett skräddarsytt erbjudande mycket större chans att leda till köp.
 • Många företag använder idag algoritmer som baseras på kundens tidigare beteenden som grund för personaliserad kommunikation. Nästa naturliga steg för marknadsförare är att utveckla den nuvarande personaliseringstrategin.

Övergång från personalisering till hyper-personalisering

Hyper-personalisering är nästa stora fas i evolutionen av digital marknadsföring. Kunder förväntar sig allmer skräddarsydda upplevelser och högt kontextuella erbjudanden. Det finns ingen bestämd definition av hyper-personalisering utan det varierar från varumärke till varumärke.  Analysera nuvarande personaliseringskampanjer, lägg märke till den data som inte fångas upp och uppmärksamma möjligheterna förenade med att samla in den datan. Detta kan möjliggöra hyper-personaliserade kundupplevelser i kanaler som SMS, nyhetsbrev och i din e-postmarknadsföring, vilket är nästa våg av personalisering och nästa stora satsning för Rule.  

Har du ännu inte ett Rule konto och vill komma igång med datadriven marknadsföring?

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
Marknadsundersökning

Marknadsundersökning: En väg till insikter och framgång

För att kunna fatta välgrundade affärsbeslut och anpassa din marknadsföringsstrategi efter kundernas behov är det avgörande att ha relevant och aktuell information för dina kunder …

Read More
Målgrupper

Målgrupper: Nyckeln till framgångsrik marknadsföring

I dagens konkurrensutsatta marknad är det avgörande för företag att ha en klar förståelse för sin målgrupp. Att identifiera och förstå vem dina kunder är, …

Read More
kommunikationsplan

Kommunikationsplan: En väg till effektiv marknadsföring

En kommunikationsplan är en avgörande del av en framgångsrik marknadsföringsstrategi. Genom att skapa en strukturerad plan kan företag säkerställa att de kommunicerar på ett samstämmigt …

Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.