fbpx

Vad är KPI och hur används KPIer inom marknadsföring?

I dagens konkurrensutsatta marknad är det viktigt att mäta framgång för att kunna anpassa och förbättra sitt företags marknadsföringsstrategier. Med KPIer, eller Key Performance Indicators, kan företag mäta effektiviteten av sina marknadsföringsaktiviteter och identifiera områden som behöver förbättras. Men vad är egentligen en KPI och hur använder man dem inom marknadsföring? Det ska vi ta reda på i denna artikel.

Vad betyder KPI och vad står det för?

Vi börjar med att gå igenom vad KPI är och vad det står för. KPIer, eller nyckeltal för företag, är mätvärden som används för att bedöma prestationen i en specifik del av ett företag. KPIer kan vara kvantitativa eller kvalitativa och används för att mäta allt från försäljning och kundnöjdhet till produktivitet och marknadsföring effektivitet.

Inom marknadsföring används KPI för att mäta effektiviteten av marknadsföringsstrategier och kampanjer. Det finns många olika KPIer att välja mellan, men det är viktigt att välja de som är relevanta för företagets specifika mål och strategier. Några vanliga KPIer inom marknadsföring inkluderar:

 1. Konverteringsgrad – mäter andelen av besökare på en webbplats som utför en önskad åtgärd, till exempel att köpa en produkt eller anmäla sig till en tjänst.

 2. Antal leads – mäter antalet potentiella kunder som uttryckt intresse för företagets produkt eller tjänst.

 3. Webbplatsbesök – mäter antalet besökare på en webbplats och hur länge de stannar på webbplatsen.

 4. Sociala medier-engagemang – mäter antalet gillningar, kommentarer och delningar på sociala medier.

 5. Kostnad per kundförvärv – mäter kostnaden för att få en ny kund.

Hur beräknar man KPI?

För att beräkna KPIer inom marknadsföring måste man först och främst definiera vad som ska mätas. Genom att ta reda på vilken data som är relevant för att uppnå företagets mål kan man sedan använda denna data för att beräkna relevanta KPIer.

Till exempel, om målet är att öka försäljningen genom en digital kampanj kan man använda data som antalet webbplatsbesök, konverteringsgrad och antalet leads för att beräkna relevanta KPIer. Genom att mäta och analysera dessa KPIer kan man sedan identifiera områden som behöver förbättras och därefter justera kampanjen för att bättre uppfylla företagets mål.

Kpi

Hur kan man använda KPI för att förbättra marknadsföring?

Användning av KPI i marknadsföring hjälper också företag att identifiera möjligheter till förbättringar. Det leder i sin tur till att man lätt kan identifiera vad som fungerar och vad som inte fungerar i ens marknadsföring och därmed tweaka den där det behövs.

Ett exempel på hur man kan använda KPI för att förbättra sin marknadsföring är att använda konverteringsgraden för att identifiera de steg i köpprocessen där flest kunder tappar intresset. När man analyserar dessa steg, kan man sedan justera sin marknadsföringsstrategi för att öka konverteringsgraden och få fler kunder att slutföra köpprocessen.

Olika nyckeltal, för olika företag

Du kan även använda  KPI  för att mäta och jämföra effektiviteten av olika marknadsföringskanaler. Genom att mäta antalet leads och konverteringsgrad från olika kanaler, kan man på ett enkelt sätt se vilka kanaler som fungerar bäst för företaget och därmed investera mer i dessa kanaler för att öka försäljningen.

Det är dock viktigt att komma ihåg att KPIer inte är en universallösning för alla företag och marknadsföringsstrategier. Varje företag har sina egna specifika mål och behov, och då bör KPIerna anpassas efter det.

Kpi i rule

Kan man mäta KPIer med Rule? Självklart!

Du kan använda Rule för att mäta KPIer på flera sätt. Exempelvis så kan du via dashboarden inne i Rule, se statistik och mäta konverteringsgraden på dina e-postmarknadsföring genom att se hur många som exempelvis klickat på en specifik länk. I Rule kan du också via A/B-testning, skicka två olika versioner av ett nyhetsbrev för att mäta vilket typ av innehåll som presterar bäst och i enlighet med eran uppsatta KPI. 

Du kan även följa upp dina kampanjer i Rule och mäta olika nyckeltal i Google Analytics tack vare vår smidiga integration. Det i sin tur kan hjälpa dig att få en bättre översikt över hur ditt kampanjarbete presterar, vad som fungerar och vart de brister. 

I Rule ska det vara enkelt att växa och med rätt KPI:er kan du ta beslut som leder till förbättrad prestation och ökad tillväxt. Se därför till att sätta upp och använda relevanta och anpassade KPIer i din marknadsföring efter ditt företags unika behov.

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
omnireach

Rule öppnar fler kommunikationskanaler för dig

Hos Rule är vi alltid på jakt efter nya sätt att förbättra och utvidga de tjänster vi erbjuder i vår plattform. Vi är därför stolta ...
Read More
Morsdag

Kreativa och framgångsrika marknadsföringstips inför mors dag

Visst har du inte glömt bort att mors dag börjar närma sig? Dagen då vi får överösa våra mammor med kärlek, gester och presenter. Det ...
Read More
Linkin.io blogginlägg (2)

En guide till effektiva SMS-strategier och bästa praxis med Rule

I dag är effektiva marknadsföringsstrategier avgörande för varumärken som vill nå ut till sina kunder. Medan e-post och sociala medier har varit go-to-kanaler, förblir SMS-marknadsföring ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.