fbpx

Enkätundersökningar: Ett kraftfullt verktyg för att samla värdefull feedback

Enkätundersökningar är en populär metod för att samla in data och åsikter från människor. Oavsett om du vill undersöka kundnöjdhet, marknadsundersökning eller medarbetarfeedback, kan enkätundersökningar ge dig värdefull information för att fatta välgrundade beslut. I detta blogginlägg kommer vi att besvara några vanliga frågor om enkätundersökningar och ge dig praktiska tips för att skapa och genomföra digitala enkätundersökningar.

Vad är en enkätundersökning?

En enkätundersökning är en metod för att samla information genom att ställa en serie frågor till en grupp människor. Svaren samlas in för att analyseras och dra slutsatser som kan användas för att fatta beslut, identifiera trender eller få insikt i människors åsikter och beteenden.

Hur gör man en enkät?

För att göra en enkät behöver du följa några grundläggande steg:

 • Definiera syftet: Klargör vad du vill uppnå med enkäten. Identifiera dina forskningsmål och vilken information du behöver samla in.

 • Utforma frågor: Skapa relevanta och koncisa frågor som är tydliga för deltagarna. Använd en blandning av flervalsfrågor, skalförfrågor och öppna frågor för att få en bredare förståelse.

 • Ordna frågor logiskt: Organisera dina frågor i en logisk följd. Börja med enkla och allmänna frågor innan du går in på mer detaljerade eller känsliga ämnen.

 • Undvik ledande frågor: Se till att dina frågor är neutrala och inte påverkar deltagarnas svar. Undvik att ge ledtrådar eller bias i formuleringen.

 • Testa och justera: Innan du skickar ut enkäten, testa den på ett mindre urval av personer för att se till att den fungerar korrekt och att frågorna är tydliga och begripliga.
enkätundersökning

Hur gör man en digital enkätundersökning?

Digitala enkätundersökningar har förenklat processen och gjort det lättare att nå en bredare publik. Här är några steg för att genomföra en digital enkätundersökning:

 • Välj en plattform: Det finns många online-verktyg som tillhandahåller enkätundersökningar, till exempel SurveyMonkey, Google Forms eller Typeform. Välj en plattform som passar dina behov och som erbjuder anpassningsmöjligheter

 • Utforma och anpassa enkäten: Använd verktygets gränssnitt för att skapa och anpassa enkäten enligt dina behov. Du kan lägga till logotyper, ändra färger och göra enkäten mer visuellt tilltalande.

 • Sprid enkäten: Dela enkäten via olika kanaler för att nå din målgrupp. Det kan vara genom e-post, sociala medier, din webbplats eller direktinbjudningar till specifika respondenter.

 • Analysera resultaten: När enkäten har avslutats kan du använda verktygets analysfunktioner för att sammanställa och tolka resultaten. Du kan generera diagram, tabeller och grafer för att få en överblick över svaren.
 • Dra slutsatser och vidta åtgärder: Utvärdera resultaten och dra relevanta slutsatser baserat på den insamlade informationen. Identifiera mönster, trender eller problemområden och använd dem för att fatta informerade beslut eller vidta åtgärder för förbättring.

 

undersökning mobil

Exempel på enkätfrågor:

När du skapar enkätfrågor är det viktigt att de är relevanta för ditt syfte och ger dig den information du behöver. Här är några exempel på enkätfrågor inom olika områden:

 • Kundnöjdhet: ”Hur nöjd är du med vår produkts kvalitet och prestanda på en skala från 1 till 10?”
 • Marknadsundersökning: ”Vilka faktorer påverkar ditt val av [produkt/tjänst] mest?”
 • Medarbetarfeedback: ”Hur skulle du beskriva kommunikationen inom teamet? Välj det bästa alternativet: mycket bra, bra, neutral, dålig, mycket dålig.”

Kraftfulla resultat med enkätundersökningar

Enkätundersökningar är en kraftfull metod för att samla in värdefull feedback och data. Genom att följa riktlinjerna för att skapa och genomföra enkätundersökningar kan du samla in relevant information, dra slutsatser och fatta informerade beslut. Genom att använda digitala enkätverktyg kan du enkelt distribuera enkäter och analysera resultaten för att effektivisera din undersökningsprocess. Var noga med att utforma välstrukturerade frågor och vara lyhörd för deltagarnas svar för att få mest möjliga värde från din enkätundersökning. Testa skapa upp din egen enkätundersökning i Rule, kom igång helt gratis redan idag!

Share this article

Testa Rule kostnadsfritt!

Kom igång gratis och lär dig plattformen på nolltid. Bli en riktig Ruler redan idag! Vill du istället ha en genomgång av plattformen? Boka då en kostnadsfri demo!

nyhetsbrev, newsletter
RCS meddelanden

RCS meddelande – Allt du behöver veta

Ryktet säger att Apple förväntas snart lansera stöd för RCS (Rich Communication Services) i sin nya iOS-uppdatering, vilket innebär en betydande utveckling inom mobilkommunikation. RCS ...
Read More
kundresan

Vad är kundresan?

Kundresan, eller ”customer journey” på engelska, är den process som en kund går igenom från första kontakt med ett företag eller en produkt till dess ...
Read More
segment

Effektiv kundsegmentering – så definierar du ditt kundsegment

I dag är kundsegmentering ett oumbärligt verktyg för företag som vill optimera sina marknadsföringsstrategier och förbättra kundupplevelsen. Genom att förstå och analysera olika kundsegment kan ...
Read More

Explore Rule Free, without even having to register a debit card.

Discover how you, with the help of Rule and smart communication, can drive growth through increased engagement. 

 

 • Pre-made templates and free emails
 • Try our features in your own pace
 • No lock-in period or hidden extra fees

Get a personal demo of Rule

Discover how you can increase digital engagement and growth in a personal demo of our platform.

Kom igång och använd Rule Free helt gratis, på obegränsad tid.

Upptäck hur du med hjälp av Rule och smart kommunikation, kan driva tillväxt genom ökat engagemang. 

 

 • Färdiga mallar och gratis mailutskick
 • Utforska alla våra funktioner i lugn och ro
 • Ingen bindningstid eller dolda extraavgifter

Få en kostnadsfri demo av Rule

Upptäck hur du kan öka digitalt engagemang och tillväxt i en personlig genomgång av Rule.